foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto5

Библиобусом око света

8.децембар 2021.може се убележити у странице дневника наше школе као посебан дан. Несумњиво ће остати упамћен, јер је, као што се каже у филму Казабланка, почетак једног дивног пријатељства. Истина,  и раније је постојала сарадња Библиотеке са школом, наши ученици су више пута посећивали Дечје одељење Библиотеке, учествовоали у занимљивим радионицама и добијали  чланске карте. Ипак,  средствима освојеним  на конкурсу Министарства правде, направили су корак, заправо километре ближе. Возило , симпатично названо Библиобус,  долазиће једном месечно до  матичне  школе( и издвојених одељења.) и обезбеђивати књиге за наше школарце, али и мештане, као и особе са инвалидитетом.
Можда се читаоци текста са сајта питају по чему је дан био посебан? Сви ученици су већ дан  раније обавештени о посети представника из Народне библиотеке, представника из Градског већа, али и екипе из локалне ТВ станице, ТВ 5. Због тога је владало посебно усхићење, особито код ученика млађег узраста. Поједини су вежбали сценарио  за наступ пред камером. Негде око 10 часова,  Библиобусом су дошли наши гости. Убрзо су се сви нашли у Школској библиотеци, коју је претхдно припремила наша колегиница, магистар српског језика и књижевности, Марина Марчета, ангажована у настави и Школској библиотеци матичне школе. У једном тренутку је владала свечана тишина, а потом је укључена камера ТВ 5 и присутнима се обратио представник Градског већа, господин Ратко Трмчић, Директорка Народне библиотеке, Душица Ђурић, као и Директорка наше школе, Оливера Мисаиловић.
Храбро су пред камеру стали и наши најмлађи ученици, који су поносно изјавили да много  воле да читају, посебно бајке. Представнице библиотеке, маскиране у Црвенкапу и вука, приредиле су нам малу представу,мало другачију Црвенкапу,  по драмском тексту из књиге Јасминке Петровић: Библиотека те чека. Текст заправо одговара на питање шта све може библиотека и какве могућности нуди својим члановима. Ученици су сазнали да могу читати књиге или новине, сецкати, лепити, глумити, певати, чак и плесати у библиотеци. А ако су  љубитељи виртуелног света, могу користити и електронске књиге. Све је то далеко лепше и духовитије објаснила  Јасминка Петровић.
Као резултат квалитетно припремљеног програма, уследило је одушевљење ученика  приликом поделе књига, које ће моћи да замене за друге приликом поновне посете Библиобуса. То ће им омогућити чланске карте које ће важити  до краја основне школе, при чему ће о продужавању чланства бринути  запослени у  Народној  библиотеци.
Као запослени у образовном систему, могу само рећи једно : ХВАЛА! Сам поглед на ученике, који са нестрпљењем ишчекују да дођу до књиге, буди наду да се развија радозналост, а она је , сложићете се, основа сваког новог сазнања. Не треба заборавити ни саму вештину читања, као и разумевања прочитаног, што је предуслов  за успешно учење. А ту је и богаћење речника,  квалитетније усмено и писмено изражавање. Није ли онда  овај гест благослов за све нас?!

ЛИНК КА СЛИКАМА

ЛИНК КА ЧЛАНКУ

Copyright 2022  ОШ " БОГОСАВ ЈАНКОВИЋ" КРЕМНА